Marchewkowe muffiny "pajęczyny" na Halloween
Cukierek albo psikus?
Dzisiaj Halloween i z tej okazji przygotowałam przepyszne muffiny marchewkowe.
Bardzo proste do przygotowania, super smaczne, zdrowe, wilgotne, lekko korzenne muffiny z polewą serową.
Aby dodać im charakteru i nastroju dzisiejszego dnia ozdobiłam je bardzo prostym, choć nieco żmudnym w wykonaniu wzorem pajęczyny.
Życzę Wam super halloweenowej zabawy!
Składniki na marchewkowe muffiny “pajęczyny” na Halloween (na 12 szt.):
na muffiny:
- 4 średnie marchewki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do dyni – przepis podawałam tutaj
- 3 duże jajka
- 3/4 szkl. oleju roślinnego
- 1 niepełna szkl. cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na polewę:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- kolorowy lukier lub pisaki lukrowe
Jak przygotować marchewkowe muffiny “pajęczyny” na Halloween (na 12 szt.):
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i przyprawę do dyni i cukier.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: jajka, olej, ekstrakt waniliowy i dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy.
Ciasto wykładamy do papierowych papilotek na muffiny lub do silikonowych foremek, ułożonych w formie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, a po około 15 minutach wyjmujemy z formy.
Przygotujemy polewę: serek waniliowy przekładamy do miski.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę, dokładnie mieszając, aby pozbyć się grudek.
Gotową żelatynę przelewamy do serka przez siteczko (musimy mieć pewność, że nie ma w niej grudek, masa musi być gładka) i dokładnie całość mieszamy.
Wystudzone muffiny smarujemy polewą serową i odstawiamy do całkowitego stężenia masy, najlepiej do lodówki, a następnie ozdabiamy kolorowym lukrem, tworząc wzór pajęczyny.
Smacznego strasznego Halloween!
Moja rada:
Wierzch muffin można nieco ściąć nożem, aby uzyskać płaską powierzchnię (muffiny pięknie wyrastają).
Udostępnij na:
Komentarze