Pudding chia z musem z mango
Zapewne uwielbiacie desery – mniej lub bardziej słodkie, a jeszcze bardziej, jeżeli można je zjeść bezkarnie, nie umartwiając się o zbędne kalorie i rosnącą oponkę wokół pasa.
Przygotowałam dla Was bardzo smaczny, a zarazem zdrowy deser – pudding z nasion chia, który podałam z przepysznym, orzeźwiającym i lekkim musem z dojrzałego mango, które ma niesamowity smak.
Połączenie wyszło bardzo smaczne, a deser prezentuje się równie pysznie – słonecznie i letnio.
Zachęcam Was do przygotowania takiego fit-deseru!
Składniki na pudding chia z musem z mango:
- 250 ml ulubionego mleka – roślinnego (np. kokosowego, migdałowego) lub zwierzęcego (np. krowiego, koziego)
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka miodu lub innego słodzidła (np. cukier trzcinowy, ksylitol lub syrop daktylowy/klonowy)
- dojrzałe mango
Jak przygotować pudding chia z musem z mango:
Do mleka dodajemy miód i wsypujemy nasiona chia, mieszamy – najlepiej umieścić całość z słoiku i wstrząsnąć.
Odstawiamy na około 15 minut i ponownie mieszamy/wstrząsamy.
Ponownie odstawiamy, a po kolejnych 15 minutach jeszcze raz mieszamy.
Odstawiamy do napęcznienia, najlepiej na całą noc do lodówki.
Mango przekrawamy na pół, omijając dużą, płaską pestkę, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
Do szklaneczek przekładamy pudding z chia, a na wierzch wykładamy mus z mango.
Deser można przybrać dodatkowo świeżymi owocami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze