Filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie
Dobry kurczak nigdy nie jest zły!
Na blogu znajdziecie już kilka propozycji na kurczaka: pieczonego, smażonego czy duszonego.
Dzisiaj kolejna ciekawa propozycja na podanie zwyczajnych filetów z piersi kurczaka w ciekawej odsłonie.
Dzisiejsza propozycja jest lekka, cytrusowa o lekko winnym smaku.
Tego kurczaka przygotowuje się dosłownie w 10 minut, a smakuje wyśmienicie!
Składniki na filety z piesi kurczaka w cytrynie i białym winie:
- 2-3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- cytryna
- 50 ml białego wina – ja użyłam białego wermutu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz biały świeżo mielony
- nieco maki do obtoczenia
- kilka gałązek świeżego tymianku
Jak przygotować filety z piersi kurczaka w cytrynie i białym winie:
Oczyszczoną, umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na 3 płaty, mniejszą na pół.
Delikatnie rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Obtaczamy następnie w mące, a nadmiar otrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem.
Obsmażamy kurczaka po 2 minuty z obu stron.
Wlewamy wino i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Resztę cytryny kroimy w plasterki i ukladamy na kurczaku.
Podduszamy przez około 2 minuty i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka wykładamy na talerz lub półmisek, polewamy powstałym sosem i przybieramy świeżym tymiankiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze