Pulpety z parmezanem w sosie pomidorowym
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne jednogarnkowe danie obiadowe.
Pulpeciki, klopsiki czy po prostu kotlety mielone to dość częste menu w moim domu, ponieważ uwielbiają je mój mąż i syn.
Staram się za każdym razem eksperymentować i coś dodać do klasycznych pulpecików, aby nieco zmienić jadłospis.
W lodówce miałam napoczęty kawałek parmezanu i resztki kaszy manny, więc wkomponowałam je w mięso i wyszło bardzo smacznie.
A pomysł podpatrzyłam kilka lat temu od Nigelli. Czasami wracam do tego przepisu i przygotowuję pulpety z parmezanem w sosie pomidorowym.
Pulpety wychodzą bardzo smaczne, soczyste, mięsiste i delikatne, a dodatek sosu przygotowanego z pomidorów z puszki jest kwintesencją dania.
Pomidory siekane z puszki idealnie się sprawdzają poza sezonem, kiedy nie mamy dostępu do świeżych, dojrzałych na słońcu pomidorów. Przygotowany z nich sos jest bardzo smaczny i aromatyczny, bo takie pomidory zanim zostały zapakowane do puszek były zerwane w pełni sezonu, kiedy pięknie wygrzały się na słońcu, pełne smaku, zapachu i aromatu.
Koniecznie zajrzyjcie do przepisu i dajcie znać, czy smakowało.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na pulpety z parmezanem w sosie pomidorowym:
na pulpety:
- 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko “L”
- 1 mała cebula
- 4,5 łyżki kaszy manny
- 4,5 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny świeżo mielony
sos pomidorowy:
- 3 puszki siekanych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 puszka po pomidorach wody
Jak przygotować pulpety z parmezanem w sosie pomidorowym:
Cebulę ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane).
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy kaszę manną, parmezan, startą cebulę, przyprawy oraz zioła, wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na deseczkę lub talerz. Z podanych składników wyszło mi 40 pulpetów.
Przygotowujemy sos.
Cebulę, seler naciowy oraz czosnek drobno siekamy.
W garnku o grubym dnie, np. żeliwnym, delikatnie rozgrzewamy oliwę, a następnie szklimy cebulę, seler i czosnek, często mieszając.
Dodajemy siekane pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy, erytrytol/cukier i wodę; dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.
Sos doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem do smaku.
Do sosu wkładamy przygotowane wcześniej pulpety i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Gotowe pulpety wykładamy do głębokiego talerza lub miski.
Posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem.
Podajemy, np. z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 107 kcal (100 g)
białka (B): 7,4 g
tłuszcze (T): 6,3 g
węglowodany (W): 4,9 g błonnik: 0,21 g
******
Udostępnij na:
Komentarze