Sałatka brokułowa z jajkiem
Wiosna to czas wielkich zmian w żywieniu.
Na rynku pojawia się coraz więcej warzyw, z których możemy przygotować szybkie, smaczne, lekkie i bardzo zdrowe sałatki.
Sałatka brokułowa to pyszna i sycąca propozycja, która zachwyca żywymi kolorami i z pewnością przyciągnie nawet najwybredniejszych smakoszy.
Sałatka brokułowa z jajkiem to sałatka idealna do podania na wielkanocnym stole.
To także świetna sałatka na lunch lub kolację, którą można również zabrać ze sobą na wynos do pracy.
To bardzo prosty i uniwersalny przepis, który można wzbogacić, np. o szynkę, fetę czy mozzarellę, prażony słonecznik.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę brokułową z jajkiem:
- 1 duży brokuł
- 4 jajka “L”
- 2 pomidory
- garstka kiełków z brokuła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- przyprawa do sałatek (opcjonalnie)
Jak przygotować sałatkę brokułową z jajkiem:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze około 3 minut, tak by były lekko twardawe, al dente.
Brokuły hartujemy zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.
Jajka gotujemy na twardo, stydzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki – jeśli chcecie precyzyjnie ugotować jajka to zajrzyjcie do wpisu “Jak ugotować jajka?“.
Pomidory kroimy na ćwiartki lub ósemki.
Na talerz wykładamy różyczki brokułów, jajka oraz pomidory, a także małe kopczyki z kiełków brokuła.
Przygotowujemy sos.
Jogurt mieszamy z majonezem.
Dodajemy starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie miodem dla przełamania smaku. Możemy dodać również przyprawę do sałatek.
Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy szczypiorkiem.
Wierzch oprószamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie szczyptą soli.
Smacznego!
Moja rada:
Sałatkę najlepiej przygotować przed podaniem, aby jajka nie obeschły, ewentualnie półmisek nakryć filią spożywczą i przetrzymać w lodówce około 2-3 godzin.
******
kalorie (kcal): 78 kcal (100 g)
białka (B): 4,9 g
tłuszcze (T): 4,5 g
węglowodany (W): 5,0 g błonnik: 1,35 g
******
Udostępnij na:
Komentarze