Szarlotka maślana z antonówkami i kokosem
Pyszna szarlotka na cieście maślanym z dodatkiem wiórków kokosowych to wspaniałe połączenie smaków.
Do szarlotki użyłam naszych polskich kwaśnych antonówek, na które jest aktualnie sezon, a które nadają szarlotce niesamowitego smaku.
Na wierzchu pyszna i chrupiąca krateczka z ciasta.
Polecam!
Składniki na szarlotkę maślaną z antonówkami i kokosem:
- 3 szkl. mąki
- 250 g zimnego masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka gęstej śmietany
- 1,5 kg jabłek antonówek
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej do szarlotki (cynamon, kardamon, goździki, imbir)
Sposób przygotowania szarlotki maślanej z antonówkami i kokosem:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, 1 całe jajko i 1 żółtko (1 białko odkładamy na później).
Wszystkie składniki szybko zagniatamy, tak by nie ogrzać ciasta dłońmi.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
W tym czasie jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych.
Kroimy w kostkę i smażymy wraz z cukrem trzcinowym na wolnym ogniu aż rozmiękną.
Na koniec do usmażonych jabłek dodajemy przyprawę korzenną do szarlotki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą – 3/4 i drugą mniejszą – 1/3.
Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na prostokątną blachę do pieczenia (wymiary 26×34 lub 23×39 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładamy usmażone jabłka.
Moja rada:
Aby ciasto nie chłonęło wilgoci z jabłek posypuję je delikatnie bułką tartą, która wchłonie jej nadmiar, a dopiero na to przesmażone jabłka.
Drugą mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i radełkiem kroimy na długie wąskie paseczki.
Paseczki układamy naprzemiennie na jabłkach w szachownicę.
W otwory między krateczką z ciasta wsypujemy wiórki kokosowe.
Krateczkę z ciasta smarujemy rozmąconym białkiem, które wcześniej odłożyliśmy.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180°C.
Ciasto po upieczeniu studzimy.
Przed podaniem możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze