Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Przepis na roladę z łososiem mam od koleżanki z pracy, która dała mi go kilka lat temu.
Przepis zmieniłam, dodając kilka własnych składników i zmieniając proporcje.
Powstała w ten sposób przepyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem.
Jest bardzo smaczna, bardzo prosta i szybka do przygotowania.
Bardzo efektownie się prezentuje, więc doskonale sprawdzi się na świątecznym stole czy domowej imprezie jako przystawka.
Składniki na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 300 g wędzonego łososia w plasterkach
- 300 g serka śmietankowego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżeczki chrzanu tartego – jak samemu przygotować podawałam tutaj
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- sól
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować roladę szpinakową z wędzonym łososiem:
Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.
Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C.
Po upieczeniu studzimy.
Serek śmietankowy łączymy z chrzanem – jeśli nie lubicie chrzanu można pominąć.
Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy placek szpinakowy papierem do góry.
Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.
Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia.
Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1,5 cm.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze