Śledzie po królewsku
Dzisiaj śledzie w kolejnej odsłonie.
Jeśli lubicie śledzie koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Danie idealne na nadchodzące święta, ale sprawdzi się także na różnego rodzaju imprezach.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Składniki na śledzie po królewsku:
- 4-6 filetów śledziowych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 cebula
- 6 łyżek majonezu – przepis na domowy majonez podawałam tutaj
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować śledzie po królewsku:
Śledzie moczymy przez kilka godzin, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka kroimy w większą kostkę, groszek odsączamy z zalewy, cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy.
Majonez łączymy ze śmietaną i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Do majonezu ze śmietaną dodajemy jajka, groszek oraz połowę cebuli i natki pietruszki, mieszamy.
Wykładamy na półmisek, a na wierzchu układamy kawałki śledzi i posypujemy resztą cebuli oraz natką pietruszki.
Schładzamy przez kilka godzin.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
polecam!
Dziękuję 😊