Roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek
Sezon na truskawki na dobre się rozkręcił, a kilogram truskawek możemy kupić już za około 7-9 zł.
Dzisiaj polecam roladki a la de volaille z pysznym wytrawnym sosem z truskawek.
Kilka lat temu, gdy zaczęłam przygodę z blogowaniem dużo eksperymentowałam i wtedy też powstał ten przepis; próbowałam różnych smaków, a przepisy które znajdziecie tu na blogu często są właśnie sprzed kilku lat.
Spytacie pewnie skąd nazwa “a la” de volaille? A stąd, że przygotowałam je podobnie jak kotlety de volaille – dodałam do środka masła, które fajnie tryska, gdy je kroimy na talerzu, ale zrezygnowałam z panierki i smażenia w głębokim tłuszczu.
Roladki wyszły przepyszne, a sos z truskawek jest dopełnieniem smaku i robi wielką robotę!
Zachęcam Was do eksperymentowania z truskawkami, które możemy przygotowywać nie tylko na słodko do ciast i deserów, ale również jako wytrawny dodatek do mięs i sałatek.
A oto mój pomysł na nietypowy, smaczny obiad, który podaję z ryżem 🙂
Składniki na roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek:
roladki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1/4 kostki masła
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła do smażenia
sos truskawkowy:
- ok. 200 g świeżych truskawek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- szczypta chili w płatkach lub w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
- szczypta cukru lub erytrytolu
Jak przygotować roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie sznycle.
Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron.
Masło kroimy na 4 równe, podłużne kawałki.
Na każdy rozbity płat mięsa układamy kawałek masła i dokładnie zwijamy, zakładając boki do środka, tak by podczas smażenia masło nam nie wypłynęło.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła, a następnie układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor pod przykryciem.
Podczas obracania mięsa należy pamiętać, aby mięsa nie nakłuć widelcem, gdyż wypłynie nam masło.
W czasie, gdy roladki nam się smażą przygotowujemy sos truskawkowy.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i przekładamy do blendera.
Dodajemy resztę składników sosu i całość miksujemy do uzyskania musu.
Usmażone roladki podajemy z sosem z truskawek.
Dekorujemy świeżymi truskawkami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze