Roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek


Sezon na truskawki na dobre się rozkręcił, a kilogram truskawek możemy kupić już za około 7-9 zł.

Dzisiaj polecam roladki a la de volaille z pysznym wytrawnym sosem z truskawek.

Kilka lat temu, gdy zaczęłam przygodę z blogowaniem dużo eksperymentowałam i wtedy też powstał ten przepis; próbowałam różnych smaków, a przepisy które znajdziecie tu na blogu często są właśnie sprzed kilku lat.

Spytacie pewnie skąd nazwa “a la” de volaille? A stąd, że przygotowałam je podobnie jak kotlety de volaille – dodałam do środka masła, które fajnie tryska, gdy je kroimy na talerzu, ale zrezygnowałam z panierki i smażenia w głębokim tłuszczu.

Roladki wyszły przepyszne, a sos z truskawek jest dopełnieniem smaku i robi wielką robotę!

Zachęcam Was do eksperymentowania z truskawkami, które możemy przygotowywać nie tylko na słodko do ciast i deserów, ale również jako wytrawny dodatek do mięs i sałatek.

A oto mój pomysł na nietypowy, smaczny obiad, który podaję z ryżem 🙂


Składniki na roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek:

roladki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 1/4 kostki masła
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła do smażenia

sos truskawkowy:

  • ok. 200 g świeżych truskawek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta chili w płatkach lub w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • kilka kropel soku z limonki lub cytryny
  • szczypta cukru lub erytrytolu


Jak przygotować roladki z kurczaka a la de volaille z sosem z truskawek:

Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie sznycle.

Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron. 

Masło kroimy na 4 równe, podłużne kawałki.

Na każdy rozbity płat mięsa układamy kawałek masła i dokładnie zwijamy, zakładając boki do środka, tak by podczas smażenia masło nam nie wypłynęło.

Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła, a następnie układamy roladki i smażymy z każdej strony na złoty kolor pod przykryciem.

Podczas obracania mięsa należy pamiętać, aby mięsa nie nakłuć widelcem, gdyż wypłynie nam masło.

W czasie, gdy roladki nam się smażą przygotowujemy sos truskawkowy.

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i przekładamy do blendera.

Dodajemy resztę składników sosu i całość miksujemy do uzyskania musu.

Usmażone roladki podajemy z sosem z truskawek.

Dekorujemy świeżymi truskawkami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy