Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym


Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym to delikatny i lekki deser, idealny na ciepłe, letnie dni.

Po wyjęciu z lodówki, taki schłodzony idealnie orzeźwia i smakuje lepiej.

Ten sernik na zimno jest przepyszny, bo przygotowałam go z musem z truskawek, który uwielbiam i sprawia, że deser nabiera niesamowitego smaku.

Spód przygotowałam na bazie płatków kukurydzianych i gorzkiej czekolady, dzięki czemu spód jest lekko chrupiący i tworzy dodatkową teksturę deseru.

Cały sernik jest delikatny, nieco przypomina piankę, niczym ptasie mleczko.

Jest bajeczny!


Składniki na bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym:

spód:

  • 120 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 100 g masła
  • 120 g płatków kukurydzianych

masa serowa:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 600 g skyru waniliowego lub serka homogenizowanego waniliowego
  • 18 g żelatyny
  • 100 ml wody

mus truskawkowy:

  • 800 g świeżych truskawek
  • 90 g erytrytolu lub cukru
  • 20 g żelatyny
  • 100 ml wody

dodatkowo do przybrania:

  • kilka świeżych truskawek
  • listki świeżej mięty


Jak przygotować bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym:

Zaczynamy od przygotowania formy na sernik (Ø 26 cm), którą wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.

Przystępujemy do przygotowania spodu sernika.

Do miski przekładamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stawiając miskę nad garnkiem z gotująca się wodą, ale uważając, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

Do dużej miski przekładamy płatki kukurydziane i wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy aż płatki będą pokryte czekoladą.

Czekoladową masę z płatkami przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. 

Gdy spód tężeje przygotowujemy masę serową.

Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Żelatynę zalewamy ok. 50 ml zimnej wody i odstawiamy na chwile do namoczenia i spęcznienia, a następnie wlewamy około 50 ml wrzątku i mieszamy aż żelatyna się rozpuści.

W osobnej misce ubijamy chwilę skyr, aby się lekko napowietrzył, a następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.

Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę i chwilę miksujemy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.

Gotową masę wykładamy na schłodzony spód z płatków kukurydzianych, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do stężenia. 

Przygotowujemy ostatnią warstwę sernika – mus truskawkowy.

Truskawki myjemy, odcedzamy na durszlaku i odrywamy szypułki.

Kilka truskawek odkładamy na później do przyozdobienia.

Resztę truskawek wsypujemy do wysokiej miski i miksujemy blenderem na mus.

Żelatynę przygotowujemy tak samo jak do masy serowej i dodajemy do musu.

Mus wlewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Sernik dekorujemy truskawkami i listkami świeżej mięty.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Toskańska zupa pomidorowa z bakłażanem, cukinią i papryką

15-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy