Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym
Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym to delikatny i lekki deser, idealny na ciepłe, letnie dni.
Po wyjęciu z lodówki, taki schłodzony idealnie orzeźwia i smakuje lepiej.
Ten sernik na zimno jest przepyszny, bo przygotowałam go z musem z truskawek, który uwielbiam i sprawia, że deser nabiera niesamowitego smaku.
Spód przygotowałam na bazie płatków kukurydzianych i gorzkiej czekolady, dzięki czemu spód jest lekko chrupiący i tworzy dodatkową teksturę deseru.
Cały sernik jest delikatny, nieco przypomina piankę, niczym ptasie mleczko.
Jest bajeczny!
Składniki na bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym:
spód:
- 120 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 100 g masła
- 120 g płatków kukurydzianych
masa serowa:
- 330 g śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 600 g skyru waniliowego lub serka homogenizowanego waniliowego
- 18 g żelatyny
- 100 ml wody
mus truskawkowy:
- 800 g świeżych truskawek
- 90 g erytrytolu lub cukru
- 20 g żelatyny
- 100 ml wody
dodatkowo do przybrania:
- kilka świeżych truskawek
- listki świeżej mięty
Jak przygotować bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym:
Zaczynamy od przygotowania formy na sernik (Ø 26 cm), którą wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Przystępujemy do przygotowania spodu sernika.
Do miski przekładamy pokruszoną czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stawiając miskę nad garnkiem z gotująca się wodą, ale uważając, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody.
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.
Do dużej miski przekładamy płatki kukurydziane i wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy aż płatki będą pokryte czekoladą.
Czekoladową masę z płatkami przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Gdy spód tężeje przygotowujemy masę serową.
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Żelatynę zalewamy ok. 50 ml zimnej wody i odstawiamy na chwile do namoczenia i spęcznienia, a następnie wlewamy około 50 ml wrzątku i mieszamy aż żelatyna się rozpuści.
W osobnej misce ubijamy chwilę skyr, aby się lekko napowietrzył, a następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę i chwilę miksujemy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Gotową masę wykładamy na schłodzony spód z płatków kukurydzianych, wyrównujemy wierzch i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Przygotowujemy ostatnią warstwę sernika – mus truskawkowy.
Truskawki myjemy, odcedzamy na durszlaku i odrywamy szypułki.
Kilka truskawek odkładamy na później do przyozdobienia.
Resztę truskawek wsypujemy do wysokiej miski i miksujemy blenderem na mus.
Żelatynę przygotowujemy tak samo jak do masy serowej i dodajemy do musu.
Mus wlewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik dekorujemy truskawkami i listkami świeżej mięty.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze