Surówka z młodej kapusty z koperkiem


Surówka z młodej kapusty to jedna z naszych ulubionych surówek, bo jest przepyszna!

To taka pierwsza wiosenna surówka z młodych warzyw: kapusty, marchewki, cebuli i koperku – jest więc wyjątkowo smaczna, orzeźwiająca i pełna witamin. To też smakuje zupełnie inaczej, tak wyjątkowo, zupełnie inaczej niż ta przygotowana jesienią czy zimą.

Ja nie dodaję majonezu ani jogurtu, chcę czuć smak warzyw, dlatego robię ją z odrobiną dobrej jakości oliwy, ale jeśli ktoś już lubi smaku oliwy może użyć neutralnego w smaku oleju.

Przygotujemy ją w kilka minut z kilku prostych i ogólne dostępnych składników.

Do czegoś możemy podać surówkę z młodej kapusty z koperkiem?

Do wszelkiego rodzaju mięs pieczonych w całości jako sztuka mięsa, kotletów, kurczaka, ryb, pasuje także do młodych ziemniaków i jajka sądzonego, do dań mącznych i klusków.

U mnie jest tak, że ledwo ją przygotuję, a każdy musi jej spróbować prosto z miski. Niestety mam tylko dwa wyjścia, albo odgonić towarzystwo, albo przygotować większą ilość surówki i wiecie co? Tak, robię jej oczywiście więcej!


Składniki na surówkę z młodej kapusty z koperkiem:

  • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 700-800 g)
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 młodej cebuli
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony


Jak przygotować surówkę z młodej kapusty z koperkiem:

Kapustę szatkujemy dość drobno, a następnie posypujemy solą, gnieciemy dłonią przez chwilę, aby puściła sok i odstawiamy na kilka minut do zmięknięcia.

W tym czasie oskrobaną i umytą marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a koperek siekamy – wszystko dodajemy do poszatkowanej kapusty.

Dodajemy oliwę, miód, sok z cytryny, musztardę oraz 2 szczypty pieprzu, dokładnie mieszamy.

Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy odrobiną soli, pieprzu czy sokiem z cytryny.

Przed podaniem można chwilę schłodzić.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka ryżowa z szynką, czerwoną fasolą i pomarańczą

06-01-2013 

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

01-01-2013 

Sałatka z ryżem, szynką i ananasem

29-12-2012 

Komentarze

  • brak komentarzy