Sałata ze śmietaną
Dzisiaj klasyka kuchni polskiej – sałata ze śmietaną.
Taka sałata to doskonały dodatek obiadowy, np. do mięsa pieczonego, kotletów mielonych czy schabowego oraz ziemniaków z koperkiem.
U mnie zazwyczaj podaje się ją w wersji słodko-kwaśnej.
Zamiast śmietany w wersji odchudzonej czasami używam jogurtu naturalnego lub greckiego, a zamiast octu – soku z cytryny.
A u Was jak podaje się sałatę?
Składniki na sałatę ze śmietaną:
- 1 główka sałaty masłowej
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (w wersji odchudzonej jogurtu naturalnego lub greckiego)
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- cukier
- ocet (spirytusowy, winny, owocowy lub sok z cytryny)
Jak przygotować sałatę ze śmietaną:
Dobrze jest sałatę przed użyciem zamoczyć w zimnej wodzie na około 15 minut, co sprawi, że będzie bardziej krucha, chrupiąca i tak szybko nie zwiędnie.
Dokładnie umytą i osuszoną sałatę rwiemy na kawałki, przedkładamy do dużej miski i dodajemy posiekany szczypiorek.
Śmietanę lub jogurt doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem – ok. 2-3 łyżeczek i octem – około 1–2 łyżki; mieszamy dokładnie.
Wlewamy do sałaty, mieszamy i podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze