Syrop miętowy


Zawsze, kiedy wyjeżdżam na krótki urlop do mojej przyjaciółki to przywożę jakieś nowe przepisy, często perełki, którymi mogę się z Wami podzielić.

Przepis na syrop miętowy mam także od niej.

Jest bardzo prosty w przygotowaniu, tani, pyszny, lekki, orzeźwiający, idealny na letnie upalne dni.

Jest super dodatkiem do wody mineralnej, np. lekko gazowanej – z kostkami lodu i plasterkiem cytryny doskonale gasi pragnienie; może być także dodatkiem do letnich drinków.

To taki syrop miętowy a la tymbark.

Najlepiej jest go przygotować z mięty ogrodowej, bo ma bardziej intensywny smak i zapach niż ta kupna z doniczki, doskonale sprawdza się mięta pieprzowa.

Madziu dziękuję za przepis 🙂

Składniki na syrop miętowy:

  • 15 gałązek mięty pieprzowej
  • 1 l wody
  • 30 g kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru


Jak przygotować syrop miętowy:

Miętę myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy kwasek cytrynowy i odstawiamy na 24 godziny.

Po tym czasie dodajemy cukier i zagotowujemy.

Syrop przecedzamy i przelewamy do słoików, pasteryzujemy.

Gotowy syrop rozcieńczamy wodą wg upodobań smakowych, mniej więcej 1:10.

Słoiczek o pojemności ok. 200 ml (jak po koncentracie pomidorowym) wystarcza na przygotowanie ok. 1,5 l napoju.

Można podawać z kostkami lodu i np. plasterkiem cytryny.

Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy