Syrop miętowy
Zawsze, kiedy wyjeżdżam na krótki urlop do mojej przyjaciółki to przywożę jakieś nowe przepisy, często perełki, którymi mogę się z Wami podzielić.
Przepis na syrop miętowy mam także od niej.
Jest bardzo prosty w przygotowaniu, tani, pyszny, lekki, orzeźwiający, idealny na letnie upalne dni.
Jest super dodatkiem do wody mineralnej, np. lekko gazowanej – z kostkami lodu i plasterkiem cytryny doskonale gasi pragnienie; może być także dodatkiem do letnich drinków.
To taki syrop miętowy a la tymbark.
Najlepiej jest go przygotować z mięty ogrodowej, bo ma bardziej intensywny smak i zapach niż ta kupna z doniczki, doskonale sprawdza się mięta pieprzowa.
Madziu dziękuję za przepis 🙂
Składniki na syrop miętowy:
- 15 gałązek mięty pieprzowej
- 1 l wody
- 30 g kwasku cytrynowego
- 1 kg cukru
Jak przygotować syrop miętowy:
Miętę myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy kwasek cytrynowy i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie dodajemy cukier i zagotowujemy.
Syrop przecedzamy i przelewamy do słoików, pasteryzujemy.
Gotowy syrop rozcieńczamy wodą wg upodobań smakowych, mniej więcej 1:10.
Słoiczek o pojemności ok. 200 ml (jak po koncentracie pomidorowym) wystarcza na przygotowanie ok. 1,5 l napoju.
Można podawać z kostkami lodu i np. plasterkiem cytryny.
Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze