Kryzysowy makaron z bigosem
Dzisiaj wpis z serii zero waste – nie marnuję żywności!
Zwłaszcza teraz podczas kryzysu i pandemii warto wykorzystać każde resztki by wyczarować coś smacznego.
Kryzysowy makaron z bigosem to moja propozycja na wykorzystanie resztek z lodówki, tym razem ostatków bigosu kryzysowego z kiszonej kapusty, który ostatnio Wam pokazywałam.
To sposób na bardzo szybki, prosty, a jakże smaczny obiad.
Jeśli szukacie innych sposobów na wykorzystanie resztek bigosu to zajrzyjcie do przepisu na tartę z bigosem.
Składniki na kryzysowy makaron z bigosem:
- 350 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty orkiszowy)
- ok. 400-500 g bigosu – np. kryzysowego
Jak przygotować kryzysowy makaron z bigosem:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku – zgodnie z opisem na opakowaniu.
W tym czasie w garnku lub na patelni podgrzewamy bigos.
Ugotowany makaron dobrze odcedzamy i łączymy z bigosem.
Voila! Gotowe!
Podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze