Sałatka curry z jajkiem

Sałatki to nieodłączny element każdych świąt.

U nas jedną z ulubionych jest sałatka curry z kurczakiem i ananasem, którą także można przygotować na Wielkanoc, ale dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę w wersji wielkanocnej, bo z jajkiem – symbolem tychże świąt.

Efektowna, smaczna, prosta w przygotowaniu i do tego łatwa.


Składniki na sałatkę curry z jajkiem:

  • 200 g ryżu
  • ok. 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 4 jajka “L”
  • puszka kukurydzy
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 4 łyżki majonezu (lub w wersji mniej kalorycznej 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego)
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Jak przygotować sałatkę curry z jajkiem:

Ryż gotujemy na sypko, studzimy.

Fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w niedużą kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy curry, dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy kurczaka na co najmniej 30 minut do zamarynowania.

W tym czasie jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.Zamarynowanego kurczaka smażymy aż się lekko zarumieni.

RADA: w wersji lżejszej można użyć ugotowanego kurczaka.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Jajka i ogórki kroimy w kostkę (część do przybrania sałatki, aby efektowniej wyglądała, kroimy w plastry), natkę pietruszki siekamy.

Majonez łączymy z 2 łyżeczkami przyprawy curry, szczyptą soli i pieprzu.

Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pełnoziarniste pałeczki z mlekiem i owocami

08-04-2013 

Omlet z białek z otrębami

08-04-2013 

Babka z kiwi

07-04-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy