Latte piernikowe
Przyznam się szczerze, że nie chodzę do sieciówek z kawą, których powstało jak grzybów po deszczu.
Po co przepłacać pieniądze, skoro można w domowym zaciszu przygotować równie pyszną kawę, bez użycia specjalistycznego sprzętu i drogich ekspresów ciśnieniowych.
Wystarczy espresso, które przygotujecie takie jakie lubicie – np. w ekspresie – pojedyncze, podwójne; można zaparzyć kawę po turecku i odcedzić z fusów, a można nawet z kawy rozpuszczalnej, jeśli taką lubicie lub nie macie możliwości przygotować jej w inny sposób.
Ja swoją kawę przygotowuję w kafetierze ciśnieniowej, którą stawia się na gaz i kawa wychodzi pyszna.
Kawę można podać w towarzystwie piernika staropolskiego – i raczyć się nią jak z najlepszej kawiarni, a tym samym przenieść się jeszcze raz w magiczny czas świąt, które już za nami.
Mam nadzieję, że przygotujecie taką kawę dla siebie lub swoich gości.
Składniki na latte piernikowe:
- 50 ml espresso
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki syropu piernikowego – przepis podawałam tutaj
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- bita śmietana ubita z kremówki – opcjonalnie
Jak przygotować latte piernikowe:
Mleko podgrzewamy i spieniamy – ja używam ręcznego spieniacza.
Na dno wysokiej szklanki wlewamy syrop piernikowy, następnie spienione mleko, a na sam koniec dolewamy gorącą kawę.
Jeśli chcecie kawę podać “na bogato” dodajcie na wierzch duży kleks bitej śmietany.
Kawę wieńczymy świeżo startą gałką muszkatołową.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze