Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świąt, sylwestra, wszelkich domówek, imprez typu urodziny czy imieniny.

W moim domu przygotowywało się ją w taki sposób, jaki dzisiaj ją Wam prezentuję, bez dodatku czerwonej fasoli, za czasów PRL-u nie była popularna w naszym kraju.

Sałatkę jarzynową przygotowywałam z moją mamą już jako kilkuletnie dziecko, sprawiało mi wiele frajdy krojenie jarzyn czy jajek, a później mieszanie w wielkiej misce z majonezem.

Pamiętam, że podczas mieszania składników musiałam kilka razy spróbować sałatki i choć jeszcze smaki się nie przegryzły, to i tak smakowała jak najlepsza na świecie sałatka.

Czasami do sałatki jarzynowej dodaję kukurydzę, ale najczęściej jest w niej tylko groszek i fasolka. 


Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 5-6 ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 4-5 jajek
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pora (biała część)
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka białej lub czerwonej fasoli konserwowej (opcjonalnie) 
  • 1 szkl. majonezu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę jarzynową:

Jarzyny dokładnie szorujemy szczoteczką.

Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy.

Jajka gotujemy na twardo.

Ugotowane jarzyny, jajka, obrane jabłko i ogórki kiszone (ja nie obieram ze skórki, ale można obrać) kroimy w kosteczkę, pora drobno kroimy, przekładamy do dużej miski.

Dodajemy osączone z zalewy groszek i fasolkę.

Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.

Część sosu odkładamy do dekoracji.

Resztę sosu dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy.

Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy musztardę lub jeżeli sałatka jest za sucha odrobinę majonezu.

Przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy resztą sosu, który odstawiliśmy i dekorujemy wg uznania, np. zielonym groszkiem, fasolką czy np. świeżą papryką.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem

03-02-2021 

Zapiekanka makaronowa z brokułem, parówkami i mozzarellą

01-02-2021 

Bananowy pudding chia z kakao i masłem orzechowym

31-01-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy