Flaczki sojowe


Flaczki sojowe to pyszna i rozgrzewająca zupa, pełna warzyw i smaku, przygotowana w wersji wegańskiej (wielbicieli tradycyjnych flaczków odsyłam do przepisu na flaczki wieprzowe).

Do przygotowania flaczków można użyć kotletów sojowych lub kostki sojowej dostępnych na rynku.

To zupa rozgrzewająca, idealna na teraźniejszą porę, z dodatkiem majeranku, gałki muszkatołowej, czosnku i imbiru.

Bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.

Zapraszam po przepis.


Składniki na flaczki sojowe:

  • 100 g suchych kotletów sojowych lub kostki sojowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2-3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki przyprawy do kanapek i zup KWB Food by Alicja Janowicz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 2,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • posiekana natka pietruszki do podania


Jak przygotować flaczki sojowe:

Kotlety sojowe lub kostkę zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 10 minut do namoczenia, a następnie wyławiamy, studzimy i kroimy w paseczki. Bulion zachowujemy.

Marchew, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Selera naciowego kroimy w kostkę.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy starte jarzyny oraz seler naciowy, całość przesmażamy przez około 2-3 minuty.

Zalewamy bulionem, dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem przez około 25-30 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone kotlety sojowe, a całość doprawiamy roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, majerankiem, imbirem, papryką, solą i pieprzem.

Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką KWB Food by Alicja Janowicz.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Latte piernikowe

30-12-2014 

Surówka z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą

29-12-2014 

Pieczeń z karkówki z pieczonymi ziemniakami

28-12-2014 

Komentarze

  • brak komentarzy