Zupa wiśniowa
Letnia, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa owocowa.
Idealnie sprawdzi się na letni obiad, kolację czy jako deser.
U mnie przygotowana z myślą o dzieciach, więc makaron jest w śmieszne dinozaury.
Idealna na ciepło jak i na zimno.
Składniki na zupę wiśniową:
- ok. 1 kg wiśni
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- ok. 2 l wody
- cukier
- makaron
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Jak przygotować zupę wiśniową:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek, a następnie zalewamy wodą i gotujemy na dość dużym ogniu aż się zagotują, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Kisiel rozrabiamy w 1/2 szkl. zimnej wody, wlewamy do wiśni i czekamy aż zupa zgęstnieje, mieszamy od czasu do czasu.
Dosładzamy do smaku cukrem i ewentualnie dodajemy sok z cytryny do smaku.
Podajemy z makaronem i ewentualnie kleksem śmietany.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze