Makaron z sosem truskawkowym i jogurtem
Makaron z sosem truskawkowym i jogurtem to dla mnie comfort food, bo można go przygotować w kilka minut z łatwo dostępnych produktów.
Uwielbiam to danie za jego prostotę, smak i sezonowość, bo wiosną i latem przecież smakuje najlepiej.
Jako dziecko uwielbiałam i nadal uwielbiam obiady na słodko, zwłaszcza latem, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
W sumie to także obiad kryzysowy i kiedy nie mamy pomysłu oraz czasu na coś smacznego na obiad.
Truskawki zebrane prosto z krzaczka, trochę makaronu i jogurt naturalny i uśmiech z twarzy nie znika przez dłuższy czas po zjedzeniu.
Składniki na makaron z sosem truskawkowym i jogurtem:
- 300 g makaronu – u mnie pełnoziarnisty orkiszowy
- ok. 300-400 g truskawek
- 1 kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego
- 1 łyżka erytrytolu, miodu, syropu z agawy, cukru lub innego słodzidła
- opcjonalnie kilka listków świeżej mięty do przybrania
Jak przygotować makaron z sosem truskawkowym i jogurtem:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku – wg opisu na opakowaniu, a następnie odcedzamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kilka odkładamy na później do przybrania, a resztę miksujemy ze słodzidłem na mus.
Odcedzony makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem truskawkowym i kleksem jogurtu.
Przybieramy truskawkami pokrojonymi w plasterki lub na ćwiartki i listkami świeżej mięty.
Najlepiej smakuje, jak wszystko na talerzu przed zjedzeniem sobie wymieszamy…i zajadamy!
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze