Sałatka obiadowa z jajkiem
Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić super sałatką obiadową, którą kiedyś przygotowywała moja babcia w okresie letnim do obiadu.
Podczas wakacji, kiedy to do babci przyjeżdżałam, do moich obowiązków należało przygotowanie właśnie takiej czy innej sałatki/surówki do obiadu.
Moja babcia warzywa do sałatki ścierała na tarce, na dużych oczkach, doprawiała śmietaną oraz solą i pieprzem.
Jej smak pamiętam do dzisiaj, jest pyszna, letnia i super prosta do przygotowania.
Składniki na sałatkę obiadową z jajkiem:
- 4 ogórki gruntowe
- 2 pomidory
- 3 ogórki małosolne lub kiszone
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- koperek
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę obiadową z jajkiem:
Warzywa myjemy.
Ogórki gruntowe obieramy, pomidory można sparzyć i obrać ze skórki.
Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, a także śmietanę (ewentualnie majonez).
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze