Sałatka obiadowa z jajkiem

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić super sałatką obiadową, którą kiedyś przygotowywała moja babcia w okresie letnim do obiadu.

Podczas wakacji, kiedy to do babci przyjeżdżałam, do moich obowiązków należało przygotowanie właśnie takiej czy innej sałatki/surówki do obiadu.

Moja babcia warzywa do sałatki ścierała na tarce, na dużych oczkach, doprawiała śmietaną oraz solą i pieprzem.

Jej smak pamiętam do dzisiaj, jest pyszna, letnia i super prosta do przygotowania.


Składniki na sałatkę obiadową z jajkiem:

  • 4 ogórki gruntowe
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki małosolne lub kiszone
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • koperek 
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę obiadową z jajkiem:

Warzywa myjemy.

Ogórki gruntowe obieramy, pomidory można sparzyć i obrać ze skórki.

Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kosteczkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki.

Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, a także śmietanę (ewentualnie majonez).

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy