Sałatka z arbuza z serem feta i bazylią
Za oknem temperatury dają się we znaki, gorączki i duchota, z którymi ciężko wytrzymać.
W takie dni nawodnienie jest bardzo istotne, bo nawet jeść się nie chce.
Ja mam rozwiązanie na ten problem.
Przychodzę z ultra prostym przepisem na chłodzącą, orzeźwiającą, soczystą i lekką sałatkę.
Sałatka z arbuza z serem feta i bazylią to pomysł na pyszną, letnią sałatkę, która oprócz walorów smakowych jest bogatym źródłem potasu, sodu, wapnia, fosforu i wit. C.
Sałatka idealna na upały, kiedy nie mamy ochoty jeść, gdy chcemy się napoić.
Sprawdza się także podczas spotkań z przyjaciółmi w ogrodzie czy przy grillu, świetnie pasuje do dań mięsnych z grilla, ale idealna również jako samodzielna sałatka na lekkie śniadanie lub kolację.
Połączenie być może dla niektórych z Was nietypowe, ale zapewniam Was, że bardzo smaczne.
Sałatkę podałam w skórce z arbuza, wykrawając z miąższu kulki, dzięki czemu sałatka prezentuje się spektakularnie.
Kto z Was jest w teamie arbuzowe 🍉 love?
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z arbuza z serem feta i bazylią (2 porcje):
- ok. 1 kg arbuza – u mnie pół małego arbuza (premium)
- 100 g sera feta lub sałatkowego typu greckiego
- ok. 10-12 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki octu lub kremu balsamicznego lub opcjonalnie 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z arbuza z serem feta i bazylią:
Lekko schłodzonego arbuza przekrawamy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek z owoców wykrawamy z miąższu kulki.
Można także wykroić miąższ i pokroić w kostkę.
Jeśli nie chce Wam się bawić to po prostu arbuza kroimy w plastry, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kostkę i podajemy w misce lub głębokim talerzu.
Arbuza skrapiamy octem balsamicznym, oprószamy solą i pieprzem.
Dodajemy drobno posiekane listki bazylii; ja dodaję całe listki, uwielbiam bazylię!
Na koniec dodajemy fetę pokrojoną w kostkę, bardzo delikatnie mieszamy i przekładamy do wydrążonej połówki arbuza.
Część fety możemy rozkruszyć na wierzch sałatki.
Sałatkę dekorujemy całymi listkami bazylii, jeśli je wcześniej posiekaliśmy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 293 kcal (1 porcja)
białka (B): 11,4 g
tłuszcze (T): 8,5 g
węglowodany (W): 43,6 g błonnik (F): 1,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze