Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę
Sezon na cukinię i paprykę trwa, warto więc przygotować pyszną i kolorową sałatkę, którą będziemy mogli się cieszyć i smakować podczas zimy.
Sałatka przepyszna, smak doskonale zrównoważony, więc serdecznie polecam!
Składniki na sałatkę z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę:
- 1,5 kg małej cukinii
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
zalewa:
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka soli (ja używam kamiennej)
- 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (po 190-200 g w zależności od marki)
Jak przygotować sałatkę z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy bez obierania w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Cukinię i cebule solimy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby puściły sok.
Sok z warzyw zlewamy.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i cukier, mieszamy.
Do zalewamy dodajemy pokrojoną paprykę i całość zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Do wystudzonej zalewy z papryką dodajemy osączoną cukinię i cebulę, mieszamy i nakładamy do czystych słoików.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
Garnek ze słoikami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszmy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 10 minut pasteryzowania.
Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Wystudzone słoiki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze