Lazania warzywna z sosem pomidorowym i trzema serami

Dzisiaj nam dla Was przepis na lazanię w wersji wegetariańskiej, takiej z sezonowych warzyw, sosu pomidorowego i trzech serów.

Bardzo prosta do przygotowania, aromatyczna, smaczna i syta propozycja na letni obiad.

Mięsożerców zapraszam na mięsną wersję lazanii – lasagne bolognese.


Składniki na lazanię warzywną z sosem pomidorowym i trzema serami:

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego – passaty
  • 80 g tartego sera mozzarella
  • 80 g sera grana padano lub parmezanu
  • 100 g żółtego sera
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mielona słodka papryka
  • szczypta suszonych płatków chili
  • cukier
  • olej


Jak przygotować lazanię warzywną z sosem pomidorowym i trzema serami:

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1-2 łyżkach oleju.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i chwilkę przesmażamy, uważając by się czosnek nie przypalił, bo będzie gorzki.

Dodajemy następnie pokrojoną w kostkę paprykę i przesmażamy ok. 1-2 minut.

Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię i całość przesmażamy przez kolejne 2 minuty.

Dolewamy przecier pomidorowy oraz około pół szklanki wody, dodajemy zioła prowansalskie, słodką mieloną paprykę, suszone płatki chili, pieprz, sól oraz cukier do smaku. Dusimy ok. 10 minut.

Ścieramy ser grana padano i ser żółty, dodajemy tartą mozzarellę i mieszamy razem.

Formę do zapiekania smarujemy olejem i układamy na dnie 3 płaty makaronu lasagne.

Na makaron wylewamy 1/3 sosu warzywno-pomidorowego, posypujemy 1/4 części startych serów i przykrywamy trzema kolejnymi płatami makaronu.

Powtarzamy kolejne warstwy.

Na wierzchu układamy ostatnie 3 płaty makaronu, dociskamy wszystkie warstwy do siebie i wlewamy jeszcze około pół szklanki wody, gdyby się okazało, że jest za mało sosu.

Całość posypujemy ostatnią częścią tartych serów i ziołami prowansalskimi.

Lazanię pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia i związania się warstw – ułatwi to krojenie.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy