Tarta z pomidorami, pomidorowym pesto i mozzarellą
Sezon na pomidory mamy w pełni – teraz są pyszne, pachnące, prosto z krzaczka i dojrzewające w pięknym słońcu.
To doskonały czas, aby przygotować właśnie dania z użyciem pomidorów.
Polecam pyszną i ekspresową tartę z pomidorami.
Sprawdzi się na pyszną kolację dla dwojga, na przyjęciu jako gorąca przystawka czy jako przekąska, gdy mamy ochotę coś przekąsić.
Składniki na tartę z pomidorami, pomidorowym pesto i mozzarellą:
- 1 płat ciasta francuskiego świeżego
- 3-4 pomidory (ja użyłam 3 różnych gatunków)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kulka sera mozzarella
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 6 listków świeżej bazylii
- kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- szczypta suszonych płatków chili
- szczypta cukru
- 4 gałązki świeżego tymianku
Jak przygotować tartę z pomidorami, pomidorowym pesto i mozzarellą:
Do blendera wrzucamy suszone pomidory, ząbek czosnku, listki bazylii, szczyptę soli, cukru, pieprzu i płatków chili.
Dolewamy około 2-3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów i całość miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy pesto z suszonych pomidorów (zostawiając brzeg szerokości ok. 1-1,5 cm), rozkładamy kawałki mozzarelli (ja mozzarellę rwę palcami), układamy plastry pomidorów.
Całość posypujemy świeżym tymiankiem.
Brzeg tarty smarujemy delikatnie olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C.
Pieczemy ok. 15-20 minut aż się ładnie zapiecze i zezłoci.
Po upieczeniu tartę posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze