Cukinia smażona w cieście
Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia, którą przygotowuję na wiele sposobów.
Jednym z najprostszych jest cukinia smażona w panierce lub właśnie w cieście naleśnikowym, który poniżej Wam zaprezentuję.
Można ją wykorzystać w zapach, kremach, placuszkach, sałatkach, sosach można ją faszerować, ale i można użyć ją w słodkich wypiekach, np. do ciasta czekoladowego.
Na blogu znajdziecie bardzo wiele inspiracji na jej zastosowanie – zajrzyjcie!
Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem.
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, zawiera minerały i witaminy, m.in. A, C, z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
Cukinia wspomaga także odchudzanie i odkwasza organizm, idealna w diecie antyrakowej.
Składniki na cukinię smażoną w cieście:
- średnia cukinia – około 500 g
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/3 – 1/2 szkl. mleka
- kilka gałązek oregano
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta chili
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
- szczypta majeranku
Jak przygotować cukinię smażoną w cieście:
Cukinia powinna mieć miękką skórkę.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry.
Cukinię przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka wybijamy do miseczki, dolewamy mleko, wsypujemy mąkę oraz przypraw i oregano (same listki).
Całość mieszamy rózgą lub trzepaczką, tak aby otrzymać gładkie ciasto, bez grudek.
Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki, tak by nie spłynęło z cukinii.
Plastry cukinii zamaczamy w cieście, tak by były nim dobrze pokryte.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze