Sałatka z jajkiem na miękko i anchois

Sałatki 🥗 często pojawiają się w moim menu.

Uwielbiam warzywa i zjadam ich ogromne ilości, śmieję się, że w tonach 😉

Dzisiaj przepyszna sałatka i bardzo prosta w przygotowaniu.

Sałatka z jajkiem na miękko i anchois to sałatka dla wielbicieli sardeli, czyli anchois, dość specyficznego w smaku.

Anchois, z uwagi na swój intensywny smak i aromat, używa się w daniach w małej ilości; wystarczy kilka filecików, aby potrawa zyskała na smaku i podkręcić ją w ciekawy sposób.

Sałatka jest sycąca i może stanowić pełnowartościowy posiłek, np. podczas letnich upałów, kiedy to nie mamy ochoty stać przy gorących garnkach i pragniemy zjeść coś lekkiego.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na sałatkę z jajkiem na miękko i anchois (2 porcje):

  • 1 opakowanie (ok. 170 g) miksu ulubionych sałat
  • 3 jajka “M”
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 30 g oliwek kalamon
  • 4 fileciki anchois (u mnie marki Delicius)
  • natka pietruszki

cebulka marynowana:

  • 1 malutka czerwona cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1/2 łyżeczki erytrytolu lub cukru
  • szczypta soli

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

dodatkowo:

  • grzanki z bagietki


Jak przygotować sałatkę z jajkiem na miękko i anchois:

Na samym początku przygotowujemy cebulkę marynowaną.

Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do miseczki, wlewamy ocet, dodajemy erytrytol, sól i dokładnie mieszamy.

Cebulę odstawiamy do zamarynowania na około 30 minut do lodówki.

W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową – zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować fasolkę na parze lub tradycyjnie z wody.

Jajka gotujemy na miękko (zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować jajka), studzimy i obieramy.

Na dwa półmiski lub talerze układamy miks sałat.

Następnie dodajemy fasolkę szparagową, pomidorki przekrojone na pół, oliwki, jajka przekrojone na pół (po 3 połówki), fileciki anchois, cebulkę marynowaną.

Z oliwy z oliwek, soku cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i miodu przygotowujemy dressing; doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatkę polewamy dressingiem.

Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy zaraz po przygotowaniu z grzankami.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 352 kcal (1 porcja)
białka (B): 15,7 g
tłuszcze (T): 24,9 g
węglowodany (W): 17,1 g       błonnik: 2,65 g
******

Wpis powstał we współpracy z marką Delicius. Współpraca reklamowa.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy