Sałatka z jajkiem na miękko i anchois
Sałatki 🥗 często pojawiają się w moim menu.
Uwielbiam warzywa i zjadam ich ogromne ilości, śmieję się, że w tonach 😉
Dzisiaj przepyszna sałatka i bardzo prosta w przygotowaniu.
Sałatka z jajkiem na miękko i anchois to sałatka dla wielbicieli sardeli, czyli anchois, dość specyficznego w smaku.
Anchois, z uwagi na swój intensywny smak i aromat, używa się w daniach w małej ilości; wystarczy kilka filecików, aby potrawa zyskała na smaku i podkręcić ją w ciekawy sposób.
Sałatka jest sycąca i może stanowić pełnowartościowy posiłek, np. podczas letnich upałów, kiedy to nie mamy ochoty stać przy gorących garnkach i pragniemy zjeść coś lekkiego.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę z jajkiem na miękko i anchois (2 porcje):
- 1 opakowanie (ok. 170 g) miksu ulubionych sałat
- 3 jajka “M”
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 g oliwek kalamon
- 4 fileciki anchois (u mnie marki Delicius)
- natka pietruszki
cebulka marynowana:
- 1 malutka czerwona cebula
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1/2 łyżeczki erytrytolu lub cukru
- szczypta soli
dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- grzanki z bagietki
Jak przygotować sałatkę z jajkiem na miękko i anchois:
Na samym początku przygotowujemy cebulkę marynowaną.
Cebulę kroimy w piórka, przekładamy do miseczki, wlewamy ocet, dodajemy erytrytol, sól i dokładnie mieszamy.
Cebulę odstawiamy do zamarynowania na około 30 minut do lodówki.
W tym czasie gotujemy fasolkę szparagową – zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować fasolkę na parze lub tradycyjnie z wody.
Jajka gotujemy na miękko (zajrzyjcie do wpisu Jak ugotować jajka), studzimy i obieramy.
Na dwa półmiski lub talerze układamy miks sałat.
Następnie dodajemy fasolkę szparagową, pomidorki przekrojone na pół, oliwki, jajka przekrojone na pół (po 3 połówki), fileciki anchois, cebulkę marynowaną.
Z oliwy z oliwek, soku cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku i miodu przygotowujemy dressing; doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę polewamy dressingiem.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy zaraz po przygotowaniu z grzankami.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 352 kcal (1 porcja)
białka (B): 15,7 g
tłuszcze (T): 24,9 g
węglowodany (W): 17,1 g błonnik: 2,65 g
******
Wpis powstał we współpracy z marką Delicius. Współpraca reklamowa.
Udostępnij na:
Komentarze