Młoda kapusta z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą
Uwielbiam młodą kapustę i co roku przygotowuję ją na ciepło, starając się urozmaicać różnymi dodatkami.
Dzisiaj mój stary przepis na przygotowanie młodej kapusty, który kiedyś wykombinowałam.
Do kapusty dodałam pomidory oraz ciecierzycę.
Kapusta wyszła bardzo smaczna i treściwa, bogata w smaku.
Od tego czasu w sezonie przygotowuję wersję, którą dzisiaj przedstawiam.
Polecam – koniecznie wypróbujcie!
Jeśli lubicie bigos z młodej kapusty, to zajrzyjcie do innych przepisów:
Bigos z młodej kapusty ze śmietaną i koperkiem
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na młodą kapustę z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą:
- 1 główka młodej kapusty lub 2 małe (ok. 600-700 g)
- 3-4 pomidory
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 50 g)
- 2 kiełbasy dobrej jakości (ok. 300 g)
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 3 łyżki oleju
Jak przygotować młodą kapustę z pomidorami, ciecierzycą i kiełbasą:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju.
Dodajemy posiekany czosnek i przesmażamy przez pół minuty, uważając by się nie przypalił, gdyż zrobi się gorzki!
Kapustę szatkujemy i dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem.
Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając.
Dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, wlewamy niepełną szklankę wody i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Pomidorom nacinamy skórkę, sparzamy wrzątkiem, a następnie hartujemy w zimniej wodzie, zdejmujemy skórkę.
Pomidory kroimy w sporą kostkę i dodajemy do kapusty.
Kapustę dusimy z pomidorami przez kolejne 10-15 minut.
W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy na łyżce oleju na rumiany kolor.
Do kapusty dodajemy przesmażoną kiełbasę, odsączoną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek.
Gotową kapustę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 102 kcal (100 g)
białka (B): 4,7 g
tłuszcze (T): 7,0 g
węglowodany (W): 5,5 g błonnik: 1,84 g
******
Udostępnij na:
Komentarze