Sałatka z quinoa z kurczakiem, mango i granatem

Dzisiaj zapraszam na sałatkę w nieco świątecznym wydaniu.

Do świąt coraz bliżej i coraz bardziej nam się udziela świąteczna aura.

W związku z tym prezentuję Wam pyszną,  kolorową i zdrową sałatkę.

Możecie ją podać już teraz, jako taką nastrajającą do świątecznego nastroju lub podczas świąt czy zabawy sylwestrowej (karnawałowej).

Połączenie bardzo smaczne – polecam! 

Składniki na sałatkę z quinoa z kurczakiem, mango i granatem:

  • 1/2 szkl. quinoa (komosy ryżowej) 
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 owocu granatu

dressing:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki dobrego oleju z pestek dyni 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół – u mnie oregano i tymianek
  • sól, np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować sałatkę z quinoa z kurczakiem, mango i granatem:

Pierś z kurczaka gotujemy lub parujemy.

Komosę zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na około 30 minut, odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki (saponin).

Następnie odcedzoną komosę przekładamy do garnka, zalewamy 1  szkl. wody i zagotowujemy.

Zmniejszamy grzanie i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż wchłonie płyn, a sama stanie się szklista z widocznymi ogonkami (kiełkami).

Komosę odstawiamy do całkowitego wystudzenia; można ją wcześniej ugotować.

Wystudzoną komosę delikatnie wzruszamy widelcem, aby ziarenka się rozkleiły, przekładamy do miski.

Do komosy dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę mango oraz ziarenka wystukane z granatu.

Do słoiczka przelewamy olej, sok z cytryny, dodajemy miód, musztardę i posiekane zioła oraz sól i pieprz do smaku, wstrząsamy całość do uzyskania emulsji.

Gotowym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.

Przed podaniem można schłodzić i przybrać świeżymi ziołami.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy