Schab duszony w pomidorach i winie
Zapraszam Was na aromatyczny schab duszony w pomidorach i winie.
Potrawa bardzo prosta do przygotowania, w zasadzie tylko nieco czasu musimy poświęcić na pokrojenie mięsa w plastry i warzyw, a reszta robi się już w sumie sama.
Potrawę można podać na obiad w towarzystwie ryżu, kaszy, makaronu, kluseczek, ziemniaków purée czy pieczonych, na ciepłą kolację ze świeżym pieczywem czy jako ciepłe danie imprezowe – myślę, że przypadnie do gustu Waszym znajomym.
Składniki na schab duszony w pomidorach i winie:
- 500-700 g schabu bez kości
- duża cebula
- 1 spora marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szkl. białego wina – ja używam wermutu
- ok. 1/2-3/4 szkl. wody lub bulionu
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- 2-3 łyżki oleju
- mąka
- opcjonalnie 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta chili
Jak przygotować schab duszony w pomidorach i winie:
Schab myjemy i kroimy na plastry grubości 1 cm.
Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy delikatnie w mące, otrząsając nadmiar.
Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy kotlety z obu stron.
Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę w talarki, przesmażamy ok. 2 minut.
Do przesmażonych warzyw z mięsem dodajemy siekane pomidory, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, miód, sól, pieprz i chili; podlewamy całość winem oraz wodą/bulionem.
Można dodać także łyżeczkę czubatą koncentratu pomidorowego dla wyraźniejszego, bardziej pomidorowego smaku.
Dusimy pod przykryciem przez około 30-40 minut.
Gdy mięso będzie miękkie sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną miodu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze