Szarlotka sypana
Lubicie szarlotkę? A znacie szarlotkę sypaną? Lubicie? Wiecie skąd taka nazwa?
Otóż szalotka sypana, jak sama nazwa wskazuje, jest przesypywana suchymi składnikami na przemian z jabłkami, a na wierzchu ścierane jest zimne masło. Jest całkowicie bez jajek, z dodatkiem kaszy manny – ale nie jest wyczuwalna w cieście po upieczeniu.
Szarlotka wychodzi naprawdę pyszna, dziecinnie prosta – tak, tak, robiłam ją jako dziecko!
Wierzch ciasta wychodzi chrupiący dzięki sporej dawce masła, które podczas pieczenia roztapia się i przenika kolejne warstwy ciasta, a suche składniki robią się wilgotne i scalają się.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej wersji szarlotki, to koniecznie musicie to nadrobić, bo jest nieziemsko smaczna!
Składniki na szarlotkę sypaną:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 – 1 szkl. cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek – ja użyłam szarej renety
- 170 g masła zimnego – najlepiej prosto z zamrażalnika
- cynamon do smaku (opcjonalnie)
Jak przygotować szarlotkę sypaną:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kaszę mannę i cukier, mieszamy składniki.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Suche składniki dzielimy na 3 równe części, najlepiej rozdzielić, np. do 3 szklanek.
Na dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy pierwszą część suchej mieszanki, na to wykładamy połowę jabłek, wykładamy drugą porcję suchych składników i drugą połowę jabłek.
Całość posypujemy ostatnią trzecią częścią suchych składników.
Warstwy jabłek można posypać delikatnie cynamonem – ja uwielbiam, więc dodaję!
Dobrze schłodzone masło, a najlepiej prosto z zamrażalnika, ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierzch ciasta i równomiernie rozkładamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grzanie góra-dół), ustawiając pod spód blachę, bo podczas pieczenia z ciasta może wypływać roztopione masło lub sok z owoców.
Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze