Zupa chińska z tofu
Kuchnia chińska to kuchnia wielu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Podstawową zasadą jest zachowanie w niej równowagi pomiędzy tymi smakami, w szczególności o zachowanie równowagi jin i jang, gdyż zachwianie jej, wg Chińczyków, prowadzi do wielu schorzeń.
Dzisiaj bardzo prosta i bardzo szybka do przygotowania zupa z dodatkiem makaronu i tofu (oczywiście, jeśli nie lubicie możecie pominąć).
Składniki zupy są bardzo proste i na pierwszy rzut oka nie obiecują żadnego smaku, jednak zupa wychodzi naprawdę bardzo smaczna.
Polecam Wam wypróbować.
Składniki na zupę chińską z tofu:
- 1 duża marchewka
- 6-8 szt. grzybów mun
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 małe opakowanie twardego tofu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g makaronu w chińskim stylu (szklistego) – u mnie makaron z fasoli mung
- pieprz świeżo mielony
Jak przygotować zupę chińską z tofu:
Makaron przygotowujemy wg opisu na opakowaniu (taki szklisty makaron wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut).
Grzyby mun moczymy we wrzątku przez 15 minut, a następnie gotujemy przez około 10 minut, odcedzamy, studzimy i kroimy w paseczki.
Bulion warzywny zagotowujemy, dodajemy marchewkę pokrojoną w zapałkę i grzyby mun.
Gotujemy przez około 10 minut.
Dodajemy cebulki pokrojone w piórka, posiekany drobno czosnek i tofu pokrojone w kostkę.
Podgrzewamy przez około 5 minut.
Na koniec doprawiamy całość sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i ewentualnie pieprzem.
Dodajemy makaron i posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze