Schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie

Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na soczysty schab.

Idealny na wielkanocny stół.

Możemy podać jako sztukę mięsa na ciepło lub na zimno jako przystawka czy wędlina do kanapek.


Składniki na schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować schab pieczony w goździkach, kolendrze i rozmarynie:

Do moździerza wsypujemy goździki, rozmaryn, kolendrę, pieprz, sól i całość ucieramy.

Do utartej mieszkanki przypraw dodajemy olej i mieszamy.

Tak przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie cały schab.

Mięso wkładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni z każdej strony na dużym ogniu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykrywką przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu mięso należy odstawić na 10 minut, aby odpoczęło i zachowało soki, a dopiero po tym czasie pokroić, w przeciwnym razie z mięsa wypłyną soki i będzie suche.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy