Sernik waniliowy na spodzie
Zapraszam Was na pyszny, delikatny, puszysty i wilgotny sernik na spodzie z ciasta kruchego.
Sernik wg tego przepisu przygotowuje moja teściowa na wszelkiego rodzaju domowe imprezy, typu święta czy imieniny.
Sernik piecze moja teściowa, a białka do tego sernika zawsze ubijał własnoręcznie mój teściu przy pomocy trzepaczki – być może tu leży sekret udanego wypieku?
Zawsze się udaje!
Pyszny – polecam!
Składniki na sernik waniliowy na spodzie:
spód:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3 żółtka
- 125 g margaryny (1/2 kostki)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy lub 3-4 łyżeczki domowego (przepis)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 żółtek
- 2 cukry wanilinowe lub 6-7 łyżeczek domowego
- 1/2 szkl. oleju
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 9 białek
Jak przygotować sernik waniliowy na spodzie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy.
Ciasto schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu ciasto wykładamy na spód blachy do pieczenia (wym. 24×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Dodajemy budyń (suchy proszek), ser, olej oraz mleko i mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki.
Masę wylewamy na spód z ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Pieczemy przez około 70 minut aż wierzch zacznie pękać.
Całkowicie wystudzony sernik oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Super sernik