Śledzie w oleju
Jutro Śledzik, więc spieszę z prostym przepisem na śledzie.
Klasyka jest zawsze w cenie, a sam przepis bardzo łatwy i smaczny.
Śledzie w oleju, któż nie zna, ale żeby wyszły naprawdę smaczne trzeba je wcześniej przygotować, żeby się przemacerowały.
Składniki na śledzie w oleju:
- 500 g solonych filetów ze śledzi, np. a la matjas
- 2 duże cebule
- sok z 1 małej cytryny – ok. 3 łyżek
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 szkl. dobrej jakości oleju roślinnego, np. rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego
Jak przygotować śledzie w oleju:
Śledzie solone moczymy w wodzie z dodatkiem octu winnego lub cytryny lub w zalewie octowej (polecam w zalewie octowej wymoczyć śledzie).
Opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka, sparzamy wrzątkiem i osączamy na sitku (cebula będzie wtedy mniej ostra i lekkostrawna).
Do pokrojonej cebuli dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut.
Następnie do cebuli wlewamy szklankę oleju, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej cebuli przekładamy pokrojone śledzie i mieszamy delikatnie.
Śledzie z cebulą i olejem przekładamy do słoika i ewentualnie uzupełniamy olejem w razie potrzeby, tak żeby śledzie były zakryte olejem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej 24 godziny, najlepiej na 2-5 dni, aby smaki razem się “przegryzły”.
Tak przygotowane śledzie mogą stać nawet kilka tygodni, ale kto by tyle czekał z ich zjedzeniem?
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze