Szyszki z ryżu preparowanego


Znowu powracam do starych sprawdzonych przepisów, z domowego zeszytu z kulinarnymi zapiskami.

Jako dziecko bardzo lubiłam ryż preparowany, u nas mówiło się dmuchany, i wszelkiego rodzaju słodkości z jego udziałem przygotowane.

Dzisiaj przypominam przepis na szyszki, które są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Do ich przygotowania wystarczają trzy składniki, a mianowicie ryż dmuchany, krówki i masło.

Tylko tyle, aby przygotować słodycze w kształcie szyszek.

Mój syn jest w nich zakochany i jak je przygotuję to nie ma na nie mocnych, każdy chwyta po następną.


Składniki na szyszki z ryżu preparowanego:

  • 150 g ryżu preparowanego
  • 500 g cukierków “Krówki” – najlepiej “ciągutki”, gdyż lepiej się rozpuszczają
  • 100 g masła
  • spora szczypta soli (można pominąć)


Jak przygotować szyszki z ryżu preparowanego:

“Krówki” wyjmujemy z papierków i kroimy na mniejsze kawałki.

Wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy masło i całość rozpuszczamy na wolnym ogniu aż się ładnie rozpuszczą i powstanie masa przypominająca kajmak.

Teraz możemy dodać szczyptę soli.

Do masy krówkowej wsypujemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy, aż każde ziarenko ryżu będzie pokryte masą. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, aby się nie poparzyć.

Z masy formujemy w dłoniach szyszki, nadając im kształt podłużny przypominający szyszki leśne. Trzeba się dość spieszyć, gdyż masa dość szybko zastyga.

Szyszki odkładamy do zastygnięcia, układając je w niewielkich odstępach, aby się nie posklejały.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Sałatka z cukinii, papryki i cebuli do słoików na zimę

29-08-2013 

Lazania warzywna z sosem pomidorowym i trzema serami

28-08-2013 

Suszone płatki chili

27-08-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy