Szyszki z ryżu preparowanego
Znowu powracam do starych sprawdzonych przepisów, z domowego zeszytu z kulinarnymi zapiskami.
Jako dziecko bardzo lubiłam ryż preparowany, u nas mówiło się dmuchany, i wszelkiego rodzaju słodkości z jego udziałem przygotowane.
Dzisiaj przypominam przepis na szyszki, które są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Do ich przygotowania wystarczają trzy składniki, a mianowicie ryż dmuchany, krówki i masło.
Tylko tyle, aby przygotować słodycze w kształcie szyszek.
Mój syn jest w nich zakochany i jak je przygotuję to nie ma na nie mocnych, każdy chwyta po następną.
Składniki na szyszki z ryżu preparowanego:
- 150 g ryżu preparowanego
- 500 g cukierków “Krówki” – najlepiej “ciągutki”, gdyż lepiej się rozpuszczają
- 100 g masła
- spora szczypta soli (można pominąć)
Jak przygotować szyszki z ryżu preparowanego:
“Krówki” wyjmujemy z papierków i kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie, dodajemy masło i całość rozpuszczamy na wolnym ogniu aż się ładnie rozpuszczą i powstanie masa przypominająca kajmak.
Teraz możemy dodać szczyptę soli.
Do masy krówkowej wsypujemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy, aż każde ziarenko ryżu będzie pokryte masą. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, aby się nie poparzyć.
Z masy formujemy w dłoniach szyszki, nadając im kształt podłużny przypominający szyszki leśne. Trzeba się dość spieszyć, gdyż masa dość szybko zastyga.
Szyszki odkładamy do zastygnięcia, układając je w niewielkich odstępach, aby się nie posklejały.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze