Ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem


Karnawał pomału się kończy, a ja zapraszam Was do przygotowania bardzo prostego przepisu na zawijasy – ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem.

W kilka chwil możemy przygotować przystawkę, przekąskę czy ciepłą kolację, kiedy wpadną niespodziewani goście.

Przystawka banalnie prosta, a przy tym bardzo smaczna i znika tak szybko jak się ją robi 😉


Składniki na ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – u mnie 300 g
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50-70 g żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • suszone oregano
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować ślimaki z ciasta francuskiego z pieczarkami i żółtym serem:

Oczyszczone pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę.

Gdy cebula będzie ładnie zeszklona to dodajemy pieczarki i posiekany czosnek, smażymy całość aż pieczarki stracą surowość i odparują.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku, odstawiamy do wystudzenia.

Schłodzony płat ciasta francuskiego rozwijamy, smarujemy ketchupem, układamy przesmażone pieczarki z cebulą, posypujemy startym serem i oprószamy oregano.

Dodatki układamy w taki sposób, aby jedną dłuższą krawędź pozostawić wolną – po zwinięciu ładnie się sklei w roladę i nie rozwinie podczas pieczenia.

Zwijamy dość ściśle w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi ciasta, brzeg doklejamy i kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem lub w 220°C bez termoobiegu przez około 10-12 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Podajemy z ulubionymi sosami lub bez.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy