Spaghetti z kurczakiem

Spaghetti z kurczakiem to danie bardzo smaczne, sycące i super proste do przygotowania. Zrobicie je w czasie, gdy będzie gotowała się woda na makaron i sam makaron – w około 25 minut.

Przygotowałam je w wersji odchudzonej, bardziej fit, więc nie bójcie się węglowodanów!

W dzisiejszym przepisie użyłam makaronu z białej mąki durum, ale gdy przygotujecie z pełnoziarnistym danie będzie jeszcze bardziej dietetyczne i fit, a co za tym idzie – mniej kaloryczne, ale nadal dające uczucie sytości!


Składniki na spaghetti z kurczakiem (3 porcje):

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g filetów z piersi kurczaka
  • 1,5 szkl. mleka 1,5%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 szczypty bazylii
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej świeżo startej
  • ser pecorino, parmezan lub grana padano do podania
  • listki świeżej bazylii


Jak przygotować spaghetti z kurczakiem:

Zaczynamy od nastawienia wody w dużym garnku do gotowania makaronu.

W tym czasie pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski.

Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania. 

Do gotującej się i dobrze osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente, według opisu na opakowaniu.

Patelnię rozgrzewamy i na oliwie przesmażamy zamarynowanego kurczaka.

Mleko rozrabiamy z mąką.

Do przesmażonego kurczaka wlewamy mleko z mąką i na bardzo wolnym ogniu gotujemy do zagotowania, co jakiś czas mieszając.

Gdy sos zgęstnieje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, bazylię oraz sól i pieprz do smaku. 

Ugotowany makaron łączymy z gorącym sosem i nakładamy na talerze.

Podajemy z płatkami sera i listkami bazylii. 

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 509 kcal (1 porcja)
białka (B): 35,2 g
tłuszcze (T): 6,6 g
węglowodany (W): 75,1 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Zapiekanki ze szparagami i mozzarellą

25-05-2015 

Muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą

21-05-2015 

Smoothie ze szpinakiem, awokado i mandarynkami

19-05-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy