Surówka Coleslaw z żurawiną i orzechami
Surówka Coleslaw (czyt. kolslou) to znana amerykańska surówka obiadowa z białej kapusty.
Nazwa surówki pochodzi z języka niderlandzkiego od słowa “koolsla” od skrótu “koolsalade”, czyli surówka z kapusty, jednakże jej pochodzenie nie jest do końca znane.
Prawdopodobnie przepis na schłodzoną sałatkę z kapusty przywieźli holenderscy osadnicy z Ameryki, którzy osadzili się w Nowym Jorku, pierwotnie nazywanym Nowym Amsterdamem. Niektóre źródła wskazują jednak, że jej początki sięgają starożytnej sztuki kulinarnej.
W Polsce jest potocznie nazywana kolesław.
Surówkę Coleslaw przygotowuje się z drobno szatkowanej białej kapusty z dodatkiem marchewki, soku z cytryny, majonezu i musztardy.
Do dnia dzisiejszego powstały różne wersje tej popularnej na całym świecie surówki.
Ja dzisiaj przygotowałam wersję świąteczną z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów włoskich.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na surówkę Coleslaw z żurawiną i orzechami:
- 1/2 niedużej główki białej kapusty (ok. 600 g)
- 1 duża marchewka
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich (wyłuskanych)
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 łyżeczki miodu
Jak przygotować surówkę Coleslaw z żurawiną i orzechami:
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i ugniatamy dłonią, aby zmiękła.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do kapusty.
Do kapusty z marchewką dodajemy lekko przesiekane orzechy i żurawinę.
Majonez łączymy z jogurtem, sokiem z cytryny, miodem oraz solą i pieprzem do smaku.
Sos dodajemy do kapusty z marchewką i bakaliami i dokładnie mieszamy.
Surówkę odstawiamy na około 1-2 godziny do lodówki, aby się “przegryzła”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze