Pieczona pierś indyka w ziołach
Pieczona pierś indyka w ziołach to propozycja pieczystego na świąteczny stół i nie tylko, gdyż może być przygotowana na co dzień.
U mnie pojawia się dość często, bo lubimy domowe mięsiwo.
Pieczona pierś indyka może być podana na ciepło po upieczeniu na uroczysty obiad w towarzystwie, np. sosu, ziemniaków i surówki. Natomiast po schłodzeniu doskonale sprawdzi się jako wędlina na zimny bufet czy na kanapki, świetnie nadaje się także do sałatek i past kanapkowych.
Pieczona pierś indyka w ziołach wychodzi bardzo smaczna, soczysta i aromatyczna.
Jest także bardzo zdrowym zamiennikiem kupnej wędliny, jest dietetyczna, niskokaloryczna, o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów. Jest bogatym źródłem białka, bardzo ważnego składnika naszej codziennej diety.
Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, reszta to marynowanie i pieczenie, podczas których nasza rola jest ograniczona jedynie do kontrolowania.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na pieczoną pierś indyka w ziołach:
- filet z piersi indyka – ok. 1,2 kg
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka masła klarowanego
Jak przygotować pieczoną pierś indyka w ziołach:
Zaczynamy od przygotowania marynaty.
Wszystkie składniki poza piersią indyka mieszamy ze sobą do dokładnego połączenia.
Następnie pierś indyka myjemy, osuszamy i dokładnie pokrywamy marynatą.
Przekładamy do szklanej miski i przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na całą noc.
Godzinę przed planowanym pieczeniem wyjmujemy pierś indyka z lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego.
Naczynie nakrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 80 minut. Przyjmujemy, że 1 kg mięsa pieczemy przez 1 godzinę.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło z wierzchu.
Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć przez około 10 minut, a dopiero po tym czasie możemy pokroić na grubsze plastry i podać na ciepło.
Po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce możemy podać na zimno i pokroić w cienkie plasterki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 123 kcal (100 g)
białka (B): 23,9 g
tłuszcze (T): 2,2 g
węglowodany (W): 1,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze