Surówka z buraków

Klasyczna surówka z buraków to nieodzowny dodatek polskiego obiadu.

Idealnie pasuje do mięsiwa, np. kotletów mielonych, zrazów czy kurczaka.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Ja osobiście buraki piekę, bo zachowują wszystkie składniki mineralne, a nie wylewamy ich razem z wodą, podczas gotowania, są wtedy bardziej zdrowe.

Powinniśmy jeść buraki, nie tylko z uwagi na ich walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne.

Buraki wzmacniają układ krwionośny, działają krwiotwórczo, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki.

To skarbnica wielu składników mineralnych, m.in. kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz bardzo rzadko spotykanych w warzywach rubidu i cezu.

A więc jedzmy buraczki – chociażby w postaci takiej prostej surówki.


Składniki na surówkę z buraków:

  • 500-600 g buraków
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula (czerwona lub biała)
  • ok. 2 łyżek soku z cytryny lub octu winnego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • 1 łyżeczka erytrytolu, cukru lub miodu – opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia


Jak przygotować surówkę z buraków:

Buraki gotujemy lub pieczemy w skórce – tutaj podawałam jak upiec buraki, następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Dodajemy jabłko starte na dużych oczkach, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i kminek, który można przesiekać nożem (kminek można pominąć, ale ja dodaję, bo wspomaga trawienie i podkręca smak).

Dolewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie dosładzamy.

Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy