Sałatka Cezar z kurczakiem
Sałatka Caesar z kurczakiem to kolejna propozycja szybkiej, prostej i sycącej sałatki, którą przyrządzicie w kilkanaście minut.
Wersja klasyczna Caesar Salad stworzona przez niejakiego Caesara Cardiniego w Los Angeles jest bez kurczaka, ale z uwagi, że podawałam ją jako samodzielny posiłek dodałam kurczaka, by była bardziej treściwa.
Klasyczna sałatka Caesar składa się z sałaty rzymskiej, grzanek, sosu majonezowego i parmezanu.
Bardzo prosta w przygotowaniu, ekspresowa, przygotowana w zasadzie z tego, co mamy pod ręką, a smakiem swym zadziwia.
Tą sałatką zajadają się ludzie w całej Ameryce, jak również na świecie.
Musicie i Wy ją spróbować, a gdy już to uczynicie będziecie chcieli jej więcej, bo uzależnia!
Polecam!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na sałatkę Caesar z kurczakiem (3 porcje):
- 2 mini sałaty rzymskie
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 500-600 g
- 1 – 1,5 mini bagietki
- 6 łyżek płatków parmezanu
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka papryka
- opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku do smarowania grzanek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
sos majonezowy:
- 2 surowe żółtka
- 8 łyżek oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- szczypta cukru
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę Caesar z kurczakiem:
Zaczynamy od przygotowania sosu majonezowego.
Żółtka ucieramy lub miksujemy mikserem, a następnie, nie przerywając miksowania, wlewamy olej cieniutką strużką; ucieramy aż powstanie jasny, kremowy sos.
Dodajemy następnie musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sos worcestershire oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dalej ucieramy.
Na końcu doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym oraz szczyptą cukru.
Piersi z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką, smarujemy oliwą i smażymy na patelni zwykłej lub grillowej na złoty kolor, po około 5 minut z każdej strony.
Po usmażeniu odstawiamy na talerz na 2-3 minuty, a następnie kroimy w plastry lub w sporą kostkę.
Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na patelni po smażeniu kurczaka aż się zezłoci.
Możemy także grzanki przygotować w tosterze. Wystarczy pieczywo pokroić na kromki, opiec w tosterze, opcjonalnie posmarować obranym ząbkiem czosnku i dopiero pokroić w kostkę.
Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na pół lub mniejsze kawałki, mieszamy z połową sosu majonezowego i układamy na talerzach.
Na liściach sałaty układamy usmażonego kurczaka, grzanki i polewamy resztą sosu, na wierzch posypujemy płatki parmezanu.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze