Gulasz meksykański
Zapraszam na pyszny gulasz, aromatyczny, treściwy i rozgrzewający.
Idealny na chłodne dni, jesienne słoty i zimowe wieczory.
Gulasz można przygotować z mięsa wieprzowego lub wołowego, tu dowolność zgodnie z upodobaniami smakowymi.
Gulasz meksykański to gulasz z dodatkiem białej i czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej i żółtej papryki oraz pomidorów, doprawiony przyprawami w stylu tex- mex, czyli kminem rzymskim, chili i oregano.
Bardzo smaczny, prosty do zrobienia, aromatyczny i pikantny, oczywiście w granicach gustu, własnego smaku i preferencji.
Ja osobiście lubię umiarkowaną ostrość, więc, jeśli wasze kubki smakowe mają wysoki próg tolerancji ostrości, to oczywiście jak najbardziej śmiało można zwiększyć ilość chili w daniu.
Polecam, dzięki tej potrawie choć w małym stopniu przeniesiecie się do Meksyku i przybliżycie smaki kuchni teksańsko-meksykańskiej.
Gulasz meksykański możemy podać z ryżem, pieczywem, chlebem kukurydzianym, kluskami, ziemniakami, kaszami czy makaronem.
Ja do gulaszu podaję dojrzałe awokado pokrojone w plasterki i cząstkę limonki, a także kolendrę lub natkę pietruszki.
W takim zestawieniu smakuje bardzo oryginalnie i w sumie mamy Meksyk na talerzu.
Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to konieczne zajrzyjcie jeszcze do innych przepisów, np.
Quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole
Chili con carne z czekoladą i cynamonem
Frykadelki w sosie meksykańskim
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na gulasz meksykański:
- 1000 g mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie karkówka)
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 puszka siekanych pomidorów lub 3 większe świeże pomidory
- szczypta suszonych płatków chili – przepis podawałam tutaj lub 1/4 łyżeczki chili sproszkowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju
Jak przygotować gulasz meksykański:
Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
Wlewamy ocet balsamiczny, 1 łyżkę oleju, dodajemy posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy pokrojone mięso i odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni na 2 łyżkach oleju i przekładamy do garnka.
Dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i dusimy przez około 10 minut.
W tym czasie na patelni po mięsie delikatnie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie przekładamy do garnka z mięsem.
Na patelnię wrzucamy paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy przez 2 minuty. Odstawiamy na później.
Do garnka z mięsem dajemy siekane pomidory z puszki lub sparzone i obrane ze skórki pomidory, a także 2 posiekane ząbki czosnku.
Dodajemy także słodką paprykę, kmin rzymski, suszone oregano oraz płatki chili lub sproszkowane chili.
Garnek nakrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.
Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przesmażoną paprykę i gotujemy ok. 2 minut.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę i gotujemy dosłownie chwilę, aż się podgrzeją.
Gulasz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 122 kcal (100 g)
białka (B): 8,29g
tłuszcze (T): 6,8 g
węglowodany (W): 5,5 g błonnik (f): 0,27 g
******
Udostępnij na:
Komentarze