Makaron smażony z wieprzowiną, warzywami i sezamem
Zapraszam na szybkie w przygotowaniu danie z woka w stylu chińskim.
Idealne na obiad lub ciepłą kolację.
Bardzo smaczne danie, aromatyczne, z dużą ilością różnych warzyw i wieprzowiną.
Warzywa powinny być usmażone “w punkt”, czyli al dente, wtedy zachowują swój piękny, żywy kolor, witaminy oraz smak.
Składniki na makaron smażony z wieprzowiną, warzywami i sezamem:
- 150-200 g makaronu chińskiego pszennego
- 300-500 g wieprzowiny (np. schab)
- 1/2 brokuła
- 1 marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 pora (biała część)
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sezamu
- sos sojowy
- słodki sos chili
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować makaron smażony z wieprzowiną, warzywami i sezamem:
Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 4 minuty, zgodnie z opisem na opakowaniu, odsączamy z wody.
Mięso kroimy w cienkie paski, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy.
W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, a resztę warzyw kroimy w zapałkę.
Do rozgrzanego woka wlewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy wieprzowinę, smażymy około 5-7 minut.
Dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut.
Następnie dodajemy paprykę i brokuła i smażymy około 3-4 minut.
Dodajemy pora, starty imbir, papryczkę chili bez pesteczek, gotowy makaron oraz sezam i smażymy chwilkę, ok. 1-2 minut.
Na sam koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodkim sosem chili.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze