Wegańskie ciasto owsiane z czekoladą
Ciasto 🍰 na niedzielę i nie tylko.
Dzisiaj ciasto z dedykacją dla Agusi i Antka.
Wegańskie ciasto owsiane z czekoladą to ekspresowe ciasto, bardzo smaczne, wilgotne i w zdrowszej wersji.
Jeśli chcecie, żeby ciasto było super zdrowe to zamiast cukru kokosowego użyjcie erytrytolu, choć moim zdaniem cukier kokosowy nadaje fajnego karmelowego posmaku i dzięki temu ma niepowtarzalny charakter.
Ciasto jest bez mleka, jajek i masła czy oleju, a także bez środków spulchniających.
A jednak jego skład jest przyjemny, a w makro jest i białko, tłuszcze i węglowodany.
Ciasto możemy przygotować także w wersji bezglutenowej, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych.
Wegańskie ciasto owsiane z czekoladą można podawać na deser do kawy, na przekąskę czy nawet drugie śniadanie.
Można z łatwością spakować do pojemnika i zabrać ze sobą na lunch do pracy, zapakować dzieciom do śniadaniówki, a nawet na wycieczkę lub piknik za miastem.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na wegańskie ciasto owsiane z czekoladą:
- 200 g płatków owsianych (lub bezglutenowych w wersji bezglutenowej)
- 500 ml napoju sojowego
- 60 g cukru kokosowego (lub innego słodzidła)
- 4 łyżki masła orzechowego – u mnie z orzechów ziemnych
- 60 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady min. 70%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Jak przygotować wegańskie ciasto owsiane z czekoladą:
Do miski przekładamy płatki owsiane, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli, ekstrakt waniliowy oraz cukier kokosowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
Do namoczonych płatków owsianych dodajemy masło orzechowe oraz czekoladę, mieszamy i wlewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
Po upieczeniu stydzimy na kratce.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 236 kcal (1 z 9 kawałków)
białka (B): 6,7 g
tłuszcze (T): 8,9 g
węglowodany (W): 31,4 g błonnik: 3,54 g
******
Udostępnij na:
Komentarze