Surówka z kiszonej kapusty

Któż nie zna surówki z kiszonej kapusty, klasyka wśród polskich surówek.

To jedna z moich ulubionych surówek, jeszcze z czasów dzieciństwa.

Sama przygotowywałam taką surówkę do obiadu, najczęściej u mnie w domu podawało się ją do smażonej ryby czy wątróbki.

Porcja takiej surówki dostarcza nam sporą dawkę witaminy C, więc warto ją jeść właśnie jesienią, zimą czy na przednówku.


Składniki na surówkę z kiszonej kapusty:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 spore jabłko (najlepiej słodkie)
  • mała cebula
  • 1/2 łyżeczki całego kminku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie szczypta cukru/erytrytolu
  • 2 łyżki oleju, np. rzepakowego lub lnianego 


Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty:

Kapustę można pokroić na 2-3 razy, jeśli nitki są zbyt długie.

Do kapusty dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i jabłko, pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, kminek (można lekko przesiekać), olej i pieprz.

Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie cukrem, jeżeli kapusta jest za kwaśna.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Fasolka po bretońsku

27-02-2013 

Muffinki kakaowe

26-02-2013 

Kurczak w klementynkach

24-02-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy