Suszone płatki chili

Chciałabym Wam pokazać mój domowy sposób na uzyskanie suszonych płatków chili.

Bardzo lubię używać płatków chili w potrawach, dodają smaku, pikanterii i akcentu kolorystycznego.

To tańsza wersja od kupionych w sklepie gotowych płatków chili, koszt 10 szt. świeżych papryczek to około 3 zł.


Składniki na suszone płatki chili:

  • 10 szt. papryczek chili


Jak przygotować suszone płatki chili:

Papryczki myjemy, osuszamy i wiążemy sznurkiem za ogonki.

Wieszamy w przewiewnym miejscu na kilka tygodni do całkowitego wysuszenia lub jeśli macie suszarkę spożywczą możecie w niej wysuszyć strączki papryki, ewentualnie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temperaturze ok. 60-70°C.

Dobrze wyschnięte papryczki rwiemy na mniejsze kawałki i jeśli nie lubimy zbyt ostrego smaku usuwamy nasionka, wkładamy do malaksera i mielimy do uzyskania pożądanej wielkości płatków lub siekamy nożem.

Gotową przyprawę przechowujemy w słoiczku.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Chleb pszenny pełnoziarnisty na serwatce

07-09-2013 

Twaróg domowy

06-09-2013 

Pasta z wędzonego łososia i serka śmietankowego

05-09-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy