Sznycle z grzybami leśnymi


Smak tych sznycli wprowadza mnie w melancholijny nastrój, przypomina smaki jesieni, jesienne spacery po lesie i oczywiście rodzinne zbieranie grzybów.

Został mi jeszcze spory zapas suszonych grzybów, które w pierwszej kolejności wykorzystuję do potraw świątecznych na Wigilię i Boże Narodzenie, a jak coś jeszcze zostanie to wtedy używam do innych ulubionych potraw, np. zupy grzybowej, sosu grzybowego czy właśnie do sznycli czy kotletów.


Składniki na sznycle z grzybami leśnymi:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 2 jajka
  • 1 duża starta cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

farsz grzybowy:

  • 80 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła


sos grzybowy:

  • woda spod moczenia grzybów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie ok. 100 ml słodkiej śmietanki lub mleka


Jak przygotować sznycle z grzybami leśnymi:

Grzyby suszone zalewamy wodą – ok. 600-700 ml i zostawiamy do namoczenia, najlepiej na całą noc, a następnie obgotowujemy w tej wodzie.

Grzyby odcedzamy, studzimy, odciskamy z nadmiaru wody i siekamy.

Wodę spod gotowania grzybów zostawiamy do przygotowania sosu grzybowego.

Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z odciśniętą bułką, jajkami, startą cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.

Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem, dodajemy na koniec łyżkę masła i odstawiamy do przestudzenia.

Z masy mięsnej formujemy placek, na który kładziemy łyżkę farszu grzybowego, formujemy sznycle, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Sznycle układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z sosem.

Z wody spod moczenia i gotowania grzybów przygotowujemy sos.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy na jasną zasmażkę.

Dodajemy stopniowo wodę spod gotowania grzybów, mieszając trzepaczką, aby powstał gładki sos bez grudek.

Sos, cały czas mieszając, zagotowujemy.

Jeżeli pozostało nam trochę farszu grzybowego to dodajemy do sosu.

Finalnie doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.

Można zaprawić słodką śmietanką lub mlekiem.

Sos podajemy do sznycli w sosjerce.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy