Ciasto Prince Polo
Ciasto Prince Polo to kolejne ciasto inspirowane znanymi batonikami.
Na blogu znajdziecie kilka fajnych propozycji, m.in. ciasto Bounty, ciasto Milky Way, ciasto bez pieczenia Raffaello, ciasto Pawełek, ciasto 3 Bit bez pieczenia.
Prince Polo to bardzo smaczny warstwowy wypiek – czekoladowy biszkopt na spodzie, na to delikatny krem budyniowy z wafelkami i posiekaną czekoladą, na to orzechowo-kokosowa beza zwieńczona polewą czekoladową.
Rożne faktury i smaki, to coś co przypadnie do gustu wielu osobom, ciasto nie jest za słodkie, jest idealnie zrównoważone.
Zapraszam zatem na moją wersję ciasta Prince Polo :).
Składniki na ciasto Prince Polo:
biszkopt czekoladowy:
- 50 g (1/3 szkl.) mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 1 budyń czekoladowy bez cukru (45 g)
- 4 jajka
- 100 g (1/2 szkl.) cukru – najlepiej miałkiego do wypieków
- 1 łyżka ciemnego, gorzkiego kakao
beza orzechowo-kokosowa:
- 5 białek
- szczypta soli
- 150 g (3/4 szkl.) cukru – najlepiej miałkiego do wypieków
- 100 g wafelków Prince Polo
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
krem budyniowy:
- 3 szkl. mleka
- 5 żółtek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 5 łyżek cukru
- 250 g miękkiego masła
- 100 g wafelków Prince Polo (np. 2 XXL po 50 g)
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- 6 kostek czekolady mlecznej
- 2 łyżki wódki lub spirytusu – opcjonalnie
polewa czekoladowa:
- 50 g gorzkiej czekolady min. 70%
- 1 łyżka masła
Jak przygotować ciasto Prince Polo:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na puszystą, sztywną pianę.
Gdy piana będzie już puszysta i sztywna dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.
Zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę mieszamy z budyniem i kakao, dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki, aby piana nie opadła.
Ciasto przekładamy do formy (wym. 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (funkcja góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przystępujemy do przygotowania bezy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier – miksujemy aż piana będzie lśniąca.
Do ubitej bezy dodajemy wiórki, orzechy oraz posiekane wafelki i delikatnie mieszamy łopatką.
Bezę przekładamy do formy (wym. 24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (funkcja góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu bezę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy.
2 szkl. mleka zagotowujemy z 3 łyżkami cukru.
Żółtka mieszamy z pozostałymi 2 łyżkami cukru oraz obiema mąkami.
Gdy uzyskamy jednolitą masę dolewamy 1 szkl. mleka i dokładnie mieszamy, uzyskując jednolitą emulsję.
Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z mleka, cukru, żółtek i mąki, cały czas mieszając czekamy aż budyń zgęstnieje i pojawią się na powierzchni bąbelki.
Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia – powierzchnię budyniu nakrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie pojawieniu się tzw. “kożuszka”. Po wystudzeniu zdejmujemy folię, a po “kożuszku” nie będzie ani śladu.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, a następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka.
Dodajemy posiekane wafelki, czekoladę oraz alkohol i mieszamy szpatułką.
Przystępujemy do składania ciasta.
Na wystudzonym biszkopcie rozsmarowujemy 3/4 kremu budyniowego, przykrywamy bezą, a na nią wykładamy resztę kremu budyniowego (cienka warstwa).
Czekoladę na polewę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (parowej), ustawiając na garnku z gotującą się wodą, ale tak by powierzchnia naczynia nie stykała się z wodą.
Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Ja dodatkowo wierzch ciasta udekorowałam okruchami wafelka.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc, aby stężało, a smaki się “przegryzły”.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Ciasto zrobiłam pierwszy raz wczoraj, wyszło super, nie jest przesłodzone, fajnie czuć orzechy i czekoladę, na pewno wrócę do tego przepisu 🙂
Dziękuję bardzo za miły komentarz 😊, cieszę się, że ciasto zasmakowało.
Zachęcam do wypróbowania też innych ciast wzorowanych na batonikach 😄
Dziwna receptura
50 g mąki i 100 g cukru, coś tu nie gra
Wszystkie gra, ma być 50 g mąki i 100 g cukru 🙂 do tego 1 opakowanie budyniu 45 g, w którym też jest mąka i dodatkowo 1 łyżka kakao – w sumie sypkich jest więcej.
Naprawdę fajnie wyszło to ciacho, na weekend zrobilem z zona, dzieki
Cieszę się niezmiernie 😊 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów 😉
Pyszne ciasto, bardzo ciekawe. Coś innego. Coś nowego 🙂
Bardzo się cieszę, dziękuję 😊
Dzień dobry
Chciałam zapytać czy ciasto prince polo można zamrozić
Dzień dobry,
oczywiście, ciasta biszkoptowe i z kremami można zamrozić. Mrozimy świeżo przygotowane w szczelnym pojemniku, bowiem w folii krem może się przykleić, ewentualnie zamrozić bez opakowania, a następnie owinąć w folię. Odmrażamy w temperaturze pokojowej.