Tarta z burakiem i fetą


Uwielbiam tarty wytrawne, bo to wdzięczny posiłek, który smakuje na ciepło, jak i na zimno, można także zabrać na lunch do pracy, a przy tym nie wymaga zbyt wielu pracy.

Tarty są proste w przygotowaniu i dlatego dość często je przygotowuję.

Uwielbiam także buraki i dlatego przygotowałam dwa w jednym, czyli tartę z burakami, do której dodałam także sera fetę, bo świetnie komponuje się z buraczkami.


Składniki na tartę z burakiem i fetą:

ciasto kruche:

  • 150 g mąki owsianej
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej
  • 60 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 5 łyżek zimnej wody

farsz:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 małe buraki upieczone lub ugotowane
  • świeże listki bazylii do dekoracji


Jak przygotować tartę z burakiem i fetą:

Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, zimne masło i zimną wodę.

Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 26-28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).

Spód podpiekamy w 180°C przez ok. 15 minut. 

Przygotowujemy farsz do tarty.

W misce rozkłócamy jajka, dodajemy jogurt i mieszamy razem.

Doprawiamy suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Na podpieczony spód wylewamy masę jogurtowo-jajeczną, a następnie układamy pokrojone w plastry buraczki, a w wolne miejsca pomiędzy plastrami buraków wkładamy fetę pokrojoną w kosteczkę, resztą posypujemy wierzch tarty.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.

Tartę podajemy przybraną listami świeżej bazylii.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy